اصول هرس درختان میوه
در این مقاله قصد داریم شما رو با اصول هرس درختان میوه و بهترین زمان هرس درختان میوه ، انواع هرس درختان میوه ، هرس درختان در پاییز و زمستان آشنا کنیم با ما همراه باشید
هرس چیست ؟
از مهمترین عملیات «داشت» که میبایست هرساله در بیشتر گونههای درختان میوه انجام گیرد، هرس میباشد
هرس عبارت است از حذف قسمتهایی از ریشه، شاخه و برگ درخت که مانع رشد و نفوذ نور و هوا به داخل تاج درخت میگردد. در هرس، شاخههای شکسته، خشکیده، بیمار و آفتزده، پاجوشها و ترکهای روی شاخهها و تنه درختان حذف میشوند. هرس مناسب باعث میشود جهت شاخهها به سمت بالا گرایش یافته و نور و هوا به اندازه کافی به داخل تاج درخت نفوذ کند.
فواید هرس درختان میوه
- افزایش طول عمر درخت
- افزایش کیفیت میوه
- افزایش عملکرد محصول
- جوان کردن درختان مسن
- جلوگیری از ریزش میوه
- بهبود رنگ و طعم میوه
- ایجاد فرم و اسکلتبندی مناسب درخت
هرس اندامهای مختلف درختان میوه
- ریشههای نهال
- شاخههای درخت
- هرس شاخههای درخت شامل چند بخش است:
- هرس فرم و سر برداری: بلافاصله بعد از کاشت نهال در زمین اصلی صورت میگیرد. هرس فرم میبایست به مدت سه سال انجام شود تا اسکلت نهایی درخت در این مدت شکل بگیرد.
- هرس باردهی: هرساله در بیشتر گونههای درختان انجام میگیرد ولی در بعضی از گونههای درختان، انجام هرس بهصورت یک سال در میان است.
- هرس شاخههای مزاحم، شکسته و خشکیده و شاخههای بیمار و آفتزده: این نوع هرس همهساله در تمام گونههای درختان انجام میگیرد. بقایای ریخته شده بر روی زمین باید جمعآوری و خارج از محیط باغ، سوزانده شوند.
- هرس شاخههای درخت شامل چند بخش است:
- برگ
تقسیمبندی تاج درختان از نظر تولید میوه
- منطقه یک: اگر هرس به شکل صحیح انجام شود، بیشترین تولید میوه را از این قسمت خواهد داشت.
- منطقه دو: هرچه نور و هوای بیشتری به داخل تاج درخت نفوذ کند، میوههای مرغوبتر، خوشطعمتر، با شادابی و رنگ بهتر به دست خواهد آمد.
- منطقه سوم: در این منطقه شکوفههای زیادی تولید میشوند اما میزان عملکرد از دو منطقه دیگر کمتر است.
بهترین زمان مناسب هرس درختان میوه
- هرس زمستانه (هرس سیاه):این نوع هرس، در فصل خواب و غیرفعال بودن درخت انجام میگیرد. هرس سیاه از اواخر پاییز پس از ریزش برگها شروع میشود و با ظاهرشدن برگها در بهار به پایان میرسد. در مناطقی که زمستان سرد و یخبندان دارد بهتر است هرس را به اواخر زمستان موکول کرد زیرا انجام هرس در پاییز بلافاصله بعد از خزان برگها، باعث میشود شاخهها نتوانند خود را در مقابل سرمای زودرس زمستان مقاوم کنند ولی در مناطقی که زمستان ملایمی دارند میتوان بدون ترس از عوارض فوق، عمل هرس را از اواخر پاییز تا اواخر زمستان انجام داد. در این هرس که هرس باردهی نیز نامیده میشود میبایست پاجوشها، ترکها، شاخههای خشک، شکسته بیمار و آفتزده و شاخههای مزاحم را حذف نمود.
- هرس تابستانه (هرس سبز):در این نوع هرس، برگها، گل ها، میوههای اضافی و نیز شاخههای جوان بهطوریکه تراکم را کاهش دهد، تنک میشوند. باید توجه داشت افرادی که قصد انجام هرس درختان میوه را دارند، باید از چگونگی باردهی درختان اطلاع کافی داشته باشند تا بتوانند برای تنظیم بار درخت و تعادل آن با رشد شاخوبرگ، عمل هرس را به نحو مطلوبی به انجام برسانند. اگر عمل هرس، نادرست انجام شود، تعادل رشد و میوه روی درختان هرس شده به هم میخورد و از کار نتیجه معکوس به دست میآید.
در انجام عمل هرس درختان میوه هستهدار نکاتی وجود دارد که باید به آن توجه شود:
- در درختان میوه هستهدار (گیلاس، آلو، زردآلو، هلو) بهاندازه دو سوم طول شاخهها را هرس میکنند.
- هرس بلافاصله قبل از یخبندان، صدمه وارد شده به درخت را شدیداً افزایش میدهد.
- دانستن عادت گلدهی و میوه دهی در تعیین عملیات هرس مهم است.
ابزار و وسایل موردنیاز هرس
- قیچی باغبانی که شامل قیچی دسته کوتاه و دسته بلند است.
- اره باغبانی که دو نوع است. نوع اره تَربُر که مخصوص شاخههای تَر درختان است و نوع دوم اره خشک که برای بریدن شاخههای خشک شده استفاده میشود.
- نردبان یکطرفه و دوطرفه
- چسب پیوند که پس از انجام عمل هرس مانع از ورود عوامل بیماریزا، آب حاصل از ریزش باران و هوا به داخل شاخههای هرس شده میشود.
همچنین ببینید مدیریت علف های هرز
شما از چه روش هایی برای هرس درختاتون استفاده میکنید به نظرتون بهترین موقع هرس چه فصلی هست نظراتتون رو برامون ارسال کنید.
منابع
۱. رسولزادگان، یوسف. میوه کاری در مناطق معتدله. مشهد: دانشگاه مشهد
۲. منیعی، عباسعلی. مبانی علمی پرورش درختان میوه. تهران: دانشگاه تهران
مطالب بیشتر در پیج اینستاگرام شرکت
بدون دیدگاه